Őz szűz petrezselymes burgonyával

Főétel
Hozzávalók:

1 pár őz szűz
200g kolozsvári húsos szalonna
70g vaj
1 fej vöröshagyma

Őrölt-bors
Szemes-bors
Borókabogyó

Elkészítés:

A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, a borókabogyókat és a szemes-borsot összetörjük majd a vajhoz adjuk. A pácolt előkészített húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk mind két oldalon. Ezt követően a serpenyőbe helyezzük a húsokat. Nem kell sokáig sütni viszont ügyeljünk arra,  hogy a hús minden oldalán kialakuljon egyfajta kéreg melynek köszönhetően magában tartja az ízeket. Ezt követően csorgásuk le a húsokat, majd göngyöljük be a szalonnával és helyezzük el egy sütőedénybe. A maradék szalonnát helyezzük a húsok mellé. A vöröshagymát vágjuk hasábokra és helyezzük a süteménybe egyenletesen elosztva. Öntsünk 0,5dl olíva olajat hozzá, majd fedjük le sütőedényünket és helyezzük 160°C-ra előmelegített sütőbe 20-40percre (a sütési idő függ a pácolás idejétől, és az őz korától). Én személy szerint a hosszabb pácolási – rövidebb sütési időt részesítem előnyben, mert ilyenkor kevésbé szárad ki a hús. A párolást követően vegyük le a sütő edényük fedelét (vagy a takarást) és helyezzük vissza 5 percre a sütőbe, hogy egy kicsit megpiruljon. Ha megpirult, vegyük ki az elkészült húst.

Köret
Hozzávalók:

1/2kg burgonya
1 csokor friss petrezselyem levél
30g vaj

Őrölt-bors

Elkészítés:

A burgonyát apró hasábokra vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A vajat megolvasztjuk, a friss petrezselymet összeaprítjuk és a vajhoz adjuk, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Ezt követően lekenjük vele a hasábokra vágott burgonyát és a 180°C-ra előmelegített sütőbe rakjuk. 10perc elteltével újra átkenjük a burgonyát és visszahelyezzük, addig míg aranybarnára nem sül. Ezt követően tálalhatjuk az ételt.

Őz szűz petrezselymes burgonyával

Őz szűz petrezselymes burgonyával

Jó étvágyat…